تصاوير RAW در واقع نگاتيو خام ديجيتال تصاوير در دنياي رايانه به حساب ميآيد و با استفاده از آنها ميتوانيم تغييرات بسيار ارزشمندي را در ويرايش تصاوير اعمال كنيم. براي كار روي اين نوع تصاوير در فتوشاپ پلاگيني به نام Camera RAW تعبيه شده كه به كمك آن ميتوانيم ريزترين تغييرات دلخواه را در تصاوير RAW اعمال كنيم و عكسها را به بهترين كيفيت برسانيم.
يك تصوير RAW تصويري است كه اطلاعات آن توسط دوربين دستكاري نشده و به همان حالت خام روي حافظه ذخيره شده است. اين نوع تصاوير حاوي اطلاعات بيشتري در مورد رنگ و نور تصوير نسبت به تصاوير JPG وTiff ذخيره ميكند. با تنظيم اين اطلاعات ميتوان به تصاوير حيرتانگيزي دست پيدا كرد، همچنين اطلاعات متاديتاي تصاوير مثل وايت بالانس و اكسپوشر در اين نوع تصاوير براحتي قابل تغيير و جابهجايي است
Raw پسوندي براي فايلها نبوده و در واقع توصيفي است براي تصاوير خام ديجيتال. البته ممكن است اين نوع تصاوير در دوربينهاي مختلف پسوندهاي متفاوتي داشته باشد.
در نگاه اول ممكن است پنجره برنامه Camera Raw كمي گيج كننده به نظر برسد؛ زيرا بخشها و گزينههاي فراواني براي تنظيم دارد كه البته با كمي كار با اين بخشها خواهيم ديد كه كار با آنها بسيار ساده و لذتبخش است.
در اين مقاله ميخواهيم با برخي از بخشهاي اين پلاگين قدرتمند فتوشاپ آشنا شده و روش كار با آن را فرا بگيريم.
Film Strip: اين بخش فقط زماني ظاهر ميشود كه بيش از يك تصوير در محيط برنامه باز شود. در اين حالت تصاوير در اين بخش زير هم چيده شده و با كليك روي آن ميتوانيم تصوير مورد نظر را انتخاب كنيم. همچنين پس از اعمال تغييرات مورد نظر روي يك تصوير و پس از انتخاب همزمان چند تصوير به كمك دكمه Ctrl در اين قسمت، ميتوان با استفاده از دكمه Synchronize تمام تنظيمات اعمال شده روي تصوير اول را روي بقيه تصاوير نيز اعمال كرد.
Toggle Film Strip: در صورتي كه بخواهيم قسمت Film Strip نمايش داده نشود، ميتوانيم با كليك روي اين قسمت، بخش Film Strip را مخفي كنيم.
نام دوربين يا فرمت فايل: در اين قسمت نام و مدل دوربين ظاهر ميشود كه ميتوانيم تنظيمات مربوط به آن را فراخواني كنيم.
حالت تمام صفحه كردن: به كمك اين بخش ميتوانيم پنجره Camera Raw را به صورت تمام صفحه تبديل كنيم تا فضاي بيشتري در اختيار داشته باشيم.
سربرگ تنظيمات تصاوير: در اين قسمت ده سربرگ با ابزارهاي فراوان براي كنترل و تنظيم تصوير قرارگرفته است.
هيستوگرام: در اين بخش هيستوگرام مربوط به تصوير انتخاب شده نمايش داده ميشود كه نشاندهنده طيف رنگهاي موجود تصوير بر مبناي تراكم آنها در تصوير است. در گوشه سمت راست حجم، بخشهاي روشن تصوير و گوشه سمت چپ حجم، بخشهاي تيره تصوير را نمايش ميدهد.
منوي تنظيمات: با انتخاب اين بخش ميتوانيم با ورود به بخش ذخيره و فراخواني تنظيمات دلخواه، از آنها استفاده كنيم.
تنظيم مقدار بزرگنمايي.
تنظيم حالت ذخيره شدن تصوير در زمينه مدرنگي، عمق رنگي، اندازه و رزولوشن و حالت باز شدن آن در فتوشاپ.
فلشهاي جابهجايي بين تصاوير باز شده در محيط برنامه.
اسلايدرهاي تنظيمي كه براي هر سربرگ متفاوت است.
- در قسمت بالاي پنجره برنامه، جعبه ابزاري مشتمل بر 14 ابزار قرار گرفته كه در ادامه به بررسي آنها ميپردازيم:
1 ـ ابزار زوم براي تنظيم بزرگنمايي با كليك يا درگ روي تصوير.
2 ـ ابزار دست به منظور جابهجايي تصوير بزرگ شده و مشاهده قسمت مورد نظر از آن.
3 ـ ابزار تنظيم وايت بالانس تصوير با نمونهگيري از روي تصوير: با انتخاب اين ابزار و كليك روي سفيدترين بخش تصوير ميتوانيم وايت بالانس مناسب تصوير را روي آن اعمال كنيم.
4 ـ ابزار نمونهگيري رنگ: براي نمونهگيري از رنگ يك بخش از تصوير و تحليل آن براي انتخاب بهترين روش براي تنظيم تصوير. اين ابزار امكان نمونهگيري از ده نقطه متفاوت و مقايسه آنها براي انتخاب تنظيمات مناسب كاربرد دارد.
5 ـ ابزار تنظيمي هدفدار: با كليك و مكث روي اين ابزار امكان انتخاب ابزار دلخواه از بين پنج ابزار براي اعمال تغييرات روي قسمت كليك شده تصوير با درگ ماوس فراهم ميآيد. به اين صورت كه پس از انتخاب ابزار مورد نظر اگر روي يك قسمت از تصوير كليك كرده و ماوس را حركت دهيم، با توجه به ابزار انتخاب شده و رنگ قسمت كليك شده شاهد اعمال تغييراتي روي آن قسمت خواهيم بود.
6 ـ ابزار برش تصوير با تعريف كادر دلخواه يا انتخاب از بين كادرهاي تعريف شده قبلي.
7 ـ ابزار تراز: به كمك اين ابزار ميتوانيم با كليك و ترسيم يك خط موازي در محور افقي يا عمودي اصلي تصوير، كجي تصوير را از بين برده و محور افقي يا عمودي تصوير را با محور افقي و عمودي كادر موازي كنيم.
8 ـ ابزار رتوش موضعي: به كمك اين ابزار ميتوانيم به صورت موضعي نسبت به رتوش تصوير خود اقدام كنيم. با كليك اين ابزار روي تصوير دو دايره به رنگهاي قرمز و سبز ظاهر ميشود، كه دايره قرمز نمايانگر بخش ترميم شده و دايره سبز رنگ نمايانگر قسمتي است كه ترميم از آن نقطه روي قسمت آسيبديده اعمال ميشود. پس از ترسيم دايرهها با كليك روي آنها ميتوانيم آنها را به قسمت دلخواهي از تصوير منتقل كرده و با كليك روي لبههاي آن، اندازه دايرهها را بزرگ يا كوچكتر كنيم.
9ـ ابزار رفع قرمزي چشم بر اثر نور فلاش كه با ترسيم يك كادر در اطراف بخش قرمز رنگ، چشم بهصورت خودكار آن را رفع ميكند.
10 ـ قلم موي تنظيمي: ابزار قدرتمندي كه براي تنظيم رنگ، نور، تناليته و… تصوير با ماهيت قلممويي كاربرد دارد؛ يعني ميتوانيم با انتخاب اين ابزار و درگ آن روي قسمتهاي مورد نظر تصوير، آنها را انتخاب كرده (به صورت ماسك) و تغييرات نامبرده را روي قسمتهاي مورد نظر اعمال كنيم. براي تنظيم اندازه اين ابزار ميتوانيم پس از انتخاب ابزار روي تصوير راست كليك كرده و ماوس را به سمت چپ يا راست درگ كنيم تا اندازه دايره ظاهر شده كوچك يا بزرگ شود.
11 ـ فيلتر شيب رنگي: به كمك اين ابزار نيز ميتوانيم تنظيمات دلخواه خود (تنظيم نور، رنگ، تناليته، غلظت و…) را به صورت ماسك در حالت شيب رنگ روي تصوير اعمال كنيم.
12ـ دسترسي به كادر محاورهاي تنظيمات برنامه.
13 ـ چرخش تصوير، جهت عكس عقربههاي ساعت.
14 ـ چرخش تصوير در جهت عقربههاي ساعت.
نكته بسيار مهم و جالب: تمام تغييرات انجام گرفته توسط Camera Raw به صورت غيرمخرب روي تصوير اعمال شده (حتي كادربندي تصوير) و در هر زمان ميتوان نسبت به حذف يا ويرايش آن اقدام كرد كه البته در صورتي كه تصوير با زدن دكمه Open Image در سمت راست و پايين محيط برنامه در فتوشاپ باز شود، همه اين تغييرات به صورت غيرقابل بازگشت روي آن تصوير اعمال خواهد شد. پنجره Camera Raw براي تصاوير Raw بهصورت خودكار هنگام گشودن آنها ظاهر ميشود؛ اما اگر بخواهيم تصاوير معمولي را در اين محيط باز كرده و به كمك امكانات موجود در آن، آنها را ويرايش كنيم، بايد ابتدا آن تصوير را در محيط Adobe Bridge باز كرده سپس با راست كليك روي تصوير مورد نظر، گزينه Open in Camera raw را انتخاب كنيم.